ENG
 
     
     
     
     
 

 

 

 

 

 

 

Misli o ŠOLAH IN ŠOLANJU

Vsako izobraževanje, karšno koli že je, bi moralo človeka oblikovati v enkratnega posameznika, nekonformista; moralo bi spodbuditi njegov izvirni duh, da bi se lahko z njegovo pomočjo spopadel z velikimi izzivi; moralo bi mu omogočiti odkrivanje vrednot, ki ga bodo spremljale vse življenje; moralo bi ga duhovno obogatiti, da bi ljubil, kar koli počne, kar koli je in s komer koli je; moralo bi ga učiti, kaj je v življenju pomembno, kako naj živi in umre.

John Taylor Gatto

 

Začenjam dvomiti o vseh dovršenih in posebnih sistemih izobraževanja. Kaže, da so zgrajeni na predpostavki, da je vsak otrok idiot, ki ga je treba naučiti misliti.

Anne Sullivan

 

Za učitelje morajo biti najpomembnejši cilj učenci – vse drugo so le sredstva. Zato obstaja le ena razlaga visokih učnih standardov: najvišje dosežemo takrat, ko največ učencev – počasnih in hitrih – razvije svoje najvišje zmožnosti.

Joseph Seidlin

 

Izobraževanje izvira iz predstave o prihodnosti. Če je v neki družbi predstava o prihodnosti močno popačena, bo izobraževalni sistem mlade pustil na cedilu.

Alvin Toffler

 

Če cenimo neodvisnost, če nas moti naraščajoča konformnost znanja, vrednot in stališč, ki jih podaja naš zdajšnji sistem, potem si prizadevajmo ustvariti take učne zmožnosti, ki spodbujajo edinstvenost, samousmerjanje in samospodbujeno učenje.

Carl Rogers

 

Upanje vsakega naroda temelji na ustreznem izobraževanju mladine.

Erazem Rotterdamski

 

Šole neke dežele so njena pomanjšana prihodnost.

Tehyi Hsieh

 

Vsi, ki so razmišljali o umetnosti vodenja človeštva, so prejkone spoznali, da usoda imperijev temelji na izobraževanju mladih.

Aristotel

 

Šolski sistem brez pomembnega temelja – staršev, je kot vaza z luknjo.

Jesse Jackson

 

Poskrbeti moramo, da bo imel vsak otrok enake možnosti: toda ne takih, da bi postal kot drugi, ampak take, da bi postal drugačen – da bi prepoznal svoje edinstvene sposobnosti.

John Fischer

 

 


 

 

-
     
     
     
 

 
   

Nazaj na vrh

 

   
   
     

© dr. Kristijan Musek Lešnik, 2011, 2014

IPSOS dr. Kristijan Musek Lešnik s.p., Požarnice 26d, 1351 Brezovica pri Ljubljani, e-pošta: publikacije@ipsos.si